Audioloog Bart Vinck legt uit. ‘Je brein is in staat het geluid te vergeten.’
Een constante pieptoon of een sissend geluid, steeds meer mensen krijgen te maken met tinnitus. Het blijkt gelinkt aan onze jachtige levensstijl en het idee dat je er nooit meer vanaf geraakt. Een misverstand met grote gevolgen, legt audioloog Bart Vinck uit in een nieuw boek. ‘Je brein is in staat het geluid te vergeten.’
“We worden geboren met open oren die we niet kunnen afsluiten. Logisch ook: evolutionair gezien is het heel belangrijk om alert te zijn voor gevaar. Als we toch wat gehoor verliezen, bijvoorbeeld door een luid concert, een onverwachte knal of een covidinfectie, dan zal het brein dat compenseren door de volumeknop luider te zetten.
“Maar de vraag is: waarom heeft niet iedereen met gehoorverlies last van tinnitus? En hoe komt het dat als twee mensen na een fuif last hebben van een tuut in hun oor, de ene daar de volgende dag van af is terwijl de andere er maanden later nog last van heeft? Bij 95 procent van de patiënten ontstaat tinnitus door gehoorschade, maar de impact – heb je er chronisch last van hebt of niet? – heeft te maken met andere factoren.”