Covid-19 en Tinnitus . .

Momenteel is er weinig bewijs gepubliceerd dat het nieuwe coronavirus en tinnitus rechtstreeks met elkaar in verband brengt. Maar volgens de American Tinnitus Association maken reeds bestaande gedragsproblemen het waarschijnlijker dat patiënten tinnitus ervaren vanwege de stress en depressie die veroorzaakt worden door sociaal isolement en het vermijden van besmetting. Een verband tussen gehoorverlies en tinnitus wordt vaker gerapporteerd  en er zijn talloze artikelen in de literatuur die tinnitus met andere infecties associeren.

De Britse Tinnitus Associatie (BTA) zocht gegevens op over gevallen van tinnitus in de coronapandemie. Ze vonden een studie die het voorkomen van oorsuizen onderzocht bij 138 personen die met covid-19 waren opgenomen in het ziekenhuis:

  • Acht weken na hun ziekenhuisopname rapporteerde 1 op de 10 personen een (ongunstige) verandering van gehoor en/of tinnitus .
  • Enkele patiënten (6.6%) rapporteerden een verergering van gehoorverlies.
  • Uit een online bevraging van 3.103 personen met tinnitus bleek dat 40% van hen er meer last van had in de periode dat ze ook covid-19-symptomen hadden.

Lees verder

Deel deze website