1e onderzoek wereldwijd naar cochleair implantaat bij tinnitus

“Bij 70% van de patiënten die een cochleair implantaat kregen voor hun gehoorverlies, had het cochleair implantaat een positief effect op de tinnitus”

Het tinnitus-implant onderzoek is wereldwijd de eerste gerandomiseerde klinische trial met een cochleair implantaat als mogelijke behandeling van tinnitus. Kelly Assouly, promovenda bij de afdeling KNO van het UMC Utrecht, denkt op basis van observationeel onderzoek dat een cochleair implantaat verlichting kan bieden aan mensen met ernstige tinnitus als primaire klacht. “We moeten nog veel stappen zetten om dit definitief te kunnen vaststellen, maar dit onderzoek is één stap verder.”

Therapeutische opties (nog) beperkt

Tot op heden zijn de therapeutische opties voor patiënten die hulp zoeken voor tinnitus nog beperkt. Er bestaan alleen behandelingen om de last van tinnitus te verminderen. Zo wordt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie in Nederland als standaard klinische zorg aangeboden. Het gebruik van een hoortoestel kan worden overwogen als patiënten met tinnitus tevens een gehoorverlies hebben. 

Lees verder

Deel deze website