Beroemde mensen met tinnitus

Heeft u last van oorsuizen? Dan bent u beslist de enige niet , alleen al in Nederland hebben zo’n 1,5 miljoen mensen er last van. Maar zoals u kunt zien aan onderstaande lotgenoten verkeert u in goed gezelschap!  De belangrijkste oorzaak blijft toch overbelasting door geluid, als zijn er natuurlijk ook andere oorzaken aan te wijzen  (klik hier

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme heeft een belangrijke boodschap van: Let’s get tinnitus out of the way.  “Je moet je voorstellen dat je m’n stem hoort met een piep, een ruis, een brom, een soort trein erbij. Tinnitus is een aandoening die 15% van de bevolking heeft, zonder oplossing in zicht. Stel je eens voor dat je de rest van je leven zo moet leven, dat wil je niet.”  Draag oorbescherming naar een (pop)concert en draai het volume van je oordoppen terug! 

Bill Clinton

Ex-president, saxofoon speler en rockconcertbezoeker Bill Clinton wordt geplaagd door tinnitus. Mogelijk hebben zijn campagnebijeenkomst en vluchten in de presidentiële helicopters zijn tinnitus verergerd.  Hij heeft een paar vrijwel onzichtbare hi-tech digitale hoortoestellen, die het verlies van de hoge tonen moeten compenseren.

Ludwig von Beethoven

Dat Ludwig von Beethoven doof werd is algemeen bekend, maar hij was nog geen dertig jaar toen zijn gehoor al sterk achteruit ging en het begon met tinnitus! Zijn stijl veranderde toen zijn gehoorprobleem verergerde. In zijn jongere jaren stond hij vooral bekend om zijn virtuoze pianosonates met snelle tempowisselingen en veel hoge noten. Vanaf het moment dat hij dover werd, schreef hij zwaardere muziek, waarin veel meer lage noten voorkwamen.

Eric Clapton

Eric Clapton maakte in 2018 bekend dat hij gehoorproblemen en tinnitus heeft en langzaam doof wordt. Hij melde zelf: “Ik heb last van ruis in mijn oor. Toen ik in de jaren 60 in de groep Cream heb ik heel hard gespeeld. Dat moet waarschijnlijk de oorzaak zijn”. 
ik word doof, ik heb tinnitus. Mijn handen werken nog net. Ik hoop nu dat nog meer mensen naar me komen kijken, omdat ze nu nieuwsgierig naar me zijn. Ik weet dat dat erbij hoort, want ik vind het zelf ongelooflijk dat ik er nog ben.”

Jett Rebel

Doordat zanger Jett Rebel veel en intensief met muziek bezig is geweest heeft hij gehoorschade opgelopen waarbij hij ook last heeft gekregen van tinnitus. Gelukkig blijkt dat Jett er een beetje mee heeft leren leven. Daarbij draagt hij sindsdien consequent gehoor-bescherming. Zoekt u als musicus ook oorbescherming?  

Phil Collins

Dat Tinnitus niet altijd door overdadig geluid veroorzaakt hoeft te zijn, blijkt uit het verhaal van Phil Collins, die in het jaar 2000  alle gehoor in zijn rechteroor verloor door een oorinfarct,  waarschijnlijk veroorzaakt door stress. Zijn oor herstelde zich later weer gedeeltelijk, maar desondanks gaf Collins enige jaren later aan niet meer op tournee te willen, onder andere vanwege zijn gehoorverlies.

Woopy Goldberg

Whoopi Goldberg is heel open over haar gehoorverlies en tinnitus. Ze draagt hoortoestellen in beide oren en denkt dat de zeer harde muziek waar ze jarenlang naar luisterde de oorzaak is.

Vincent van Gogh

Epilepsie, depressies, waanzin, Menière,  allerlei ziektebeelden zijn in de loop der jaren geopperd als de oorzaak, maar mogelijk sneed Vincent Van Gogh zijn linker oor af om van zijn tinnitus af te komen die hem al lang plaagde. Maar anderzijds zijn dit misschien vergaande speculaties waarmee men wil aangeven hoe dramatisch oorsuizen kan zijn. 

 

Voorkomen is beter dan genezen.

Muzikanten dragen tegenwoordig ook zogeheten in ear monitors. Deze monitors bevatten electronica en luidsprekers, drivers genoemd, waarmee de muziek op een niet schadelijk maar wel luid genoeg volume wordt doorgegeven. Net als bij gewone luidsprekers bestaan er van deze in ear monitors ook tweeweg en drieweg systemen waarmee zowel de lage tonen, de middentonen als hoge tonen goed worden weergegeven. Hierdoor zijn zowel de bassen, vocals als de hoge frequenties van instrumenten goed hoorbaar.  (bron: Hoorzaken.nl )