Communiceren van persoonlijke aanbevelingen

In samenwerking met TinnitusHouse en Tilburg University heeft Emma Rasing een Master scriptie geschreven over het communiceren van persoonlijke aanbevelingen aan mensen met een lage rekenvaardigheid en/of grafiek geletterdheid. TinnitusHouse communiceert de persoonlijke aanbevelingen over tinnitus via de tips van anderen tabel. De impact van deze aanbevelingen worden gepresenteerd door percentages. Een visualisatie (bijvoorbeeld een staafdiagram) kan helpen om de impact van de aanbevelingen duidelijk over te brengen. Door in gesprek te gaan met mensen met een lage rekenvaardigheid en/of grafiek geletterdheid die last hebben van tinnitus heeft ze meer geleerd over de behoeftes van deze doelgroep.

 

 

Tijdens een groepsgesprek hebben 5 participanten o.a. de tips van andere tabel geëvalueerd. Participanten gaven aan dat ze behoefte hadden aan het zien van alleen relevante aanbevelingen en ze wilden geen percentages maar zien juist frequenties (bijvoorbeeld: 40 van de 100 mensen vinden dat deze aanbeveling werkt). Daarnaast wilden ze liever de aanbevelingen in categorieën zien in plaats van een lijst. Deze aspecten zijn meegenomen in het ontwerpen van het prototype (zie bovenstaand figuur).

Tijdens 10 individuele sessies hebben participanten een prototype van de vernieuwde tips van andere tabel geëvalueerd. Hieruit kwam voort dat alle deelnemers zich richten op de visuele informatie (zoals de staven van het staafdiagram) maar ze negeerden aspecten vanwege de kleur of relevantie (zoals de grijze balk). De deelnemers waren vooral geïnteresseerd in de onderliggende betekenis van de aanbevelingen (de aanbeveling heeft veel positieve impact) in plaats van de precieze getallen (de aanbevelingen heeft een positieve impact voor 60 van de 100 mensen). De uitkomsten van deze Master scriptie zullen worden meegenomen in het ontwerp van de vernieuwde tips van andere tabel.

Je eigen persoonlijke aanbevelingen kan je opvragen via link

Mocht je meer willen weten of de Master scriptie kan je contact opnemen met Emma Rasing via de mail: e.a.b.m.rasing@tilburguniversity.edu

Deel deze website