"Een kaars in je oor gaat echt niet helpen"
Nee, het is niet alleen een harde piep in je oor als gevolg van een festival te veel. Tinnitus, ook bekend als oorsuizen, komt in allerlei soorten voor. Componist Stephen Emmer en gezondheidspsycholoog Rilana Cima pleiten voor meer aandacht voor het onzichtbare fenomeen.
“Bij mensen met een tinnitus beperking wordt het geluid door het brein geregistreerd als een gevaar. Als het wordt geïnterpreteerd wordt als gevaarlijk, dan is het heel moeilijk om niet op het geluid te letten en niet bezorgd te zijn. Je brein wil dan iets aanpassen om veiligheid te garanderen”, legt gezondheidspsycholoog Rilana Cima uit, coördinator bij het Expertisecentrum Tinnitus van Adelante en Universiteit Maastricht.
Componist Stephen Emmer, die zich inzet voor Artists Against Tinnitus, heeft al bijna vijftien jaar zo’n tinnitus beperking. Zijn tinnitus gaat gepaard met gehoorschade, waar hij op hetzelfde moment last van kreeg. “Ik trad op als pianist en de bandleden hadden als grap het geluid hard gezet, zonder dat ik het doorhad. Ik kreeg een enorme knal toen ik mijn toetsen indrukte.” Hij heeft dan niet gelijk last van de schade die is aangericht.
“We moeten niet alleen de schrikverhalen vertellen, maar we moeten ook niks onder het tapijt vegen”, vindt Emmer.
Lees hier het hele stuk in Linda